Iedereen zelf aan het stuur

Allemaal aan de zelfsturing, de nieuwe haarlemmerolie. Yeah right, zelfsturing my a.. Wat is er toch aan de hand met onze professionals waardoor ze steeds maar weer om goedkeuring of bevestiging vragen? Angst om je nek uit te steken, het fout te doen, kwetsbaar te zijn, afgewezen te worden door collega’s, noem maar op. Veel organisaties of leidinggevenden zeggen tegenwoordig:

“Jij bent in onze ogen de professional die weet wat er nodig is?”

TOT ZOVER KLOPT HET

Vervolgens zeggen ze:

“Zeg maar wat je nodig hebt of hoe ik je kan helpen.”

FOUT!! Dat weten ze vaak helemaal niet.

Moed

Het feit dat iemand vakinhoudelijk een professional is, geeft hem of haar nog niet vanzelfsprekend de moed om autonoom te handelen. Professionals zijn tenslotte ook nog gewoon mensen. Je kunt ze helpen de moed te vinden om ondanks de angst toch in beweging te komen. Vooropgesteld dat ze dit ZELLUF WILLEN.. En niet omdat ‘de baas’ het wil, omdat het ‘in’ is of omdat een (te) duur consultancybureau het zegt.

Attitude

Dit vereist een mensgerichte (sociale) attitude vanuit de intentie om de medewerkers te laten groeien ipv een resultaatgerichte (instrumentele) attitude vanuit de intentie de omzet te laten groeien. Zolang de top bedenkt dat de professionals zelfsturend moeten zijn is zelfsturing nog ver weg.

Jeroen Bouman

McChange