Eigenaarschap!
Een kwestie van nemen… en geven

Organisaties willen graag dat de mensen op de werkvloer eigenaarschap nemen. Het is haast vanzelfsprekend dat je naast je inhoudelijke vakkennis, betrokken, gepassioneerd, ondernemend, bevlogen, zelflerend, flexibel en enthousiast bent. Maar je moet vooral ook eigenaarschap nemen.

Superhelden

Het lijkt wel de beschrijving van een door Stan Lee bedachte Marvel superheld. Maar zelfs superhelden hebben hun mindere kant. Hun blind spot, hun zwakte. Grappig genoeg zit dat vaak juist in hun menselijke trekjes. Zo kunnen we ons als ‘gewone’ stervelingen nog enigszins met deze helden identificeren.

Feit is dat de meeste werkende mensen geen superhelden zijn. Ze doen gewoon hun werk, betalen de hypotheek of huur en zorgen voor hun gezin. Wanneer je dat allemaal een beetje soepel voor elkaar krijgt met enig plezier ben je in mijn ogen al een superheld.

Nemen en geven

Terug naar de titel: Eigenaarschap. Wanneer je als organisatie wilt dat je medewerkers eigenaarschap gaan nemen over hun werk, dan moet je het ook wel geven. Daar zijn 4 eenvoudige stappen voor. De kritische succesfactor in dit stappenplan is dat je wel de OPRECHTE INTENTIE hebt om te LUISTEREN. Heb je dat niet? Ook goed, maar doe dan niet alsof. Beetje respect graag.

Stap 1 – Vraag de medewerker

“Hoe zou jij het hier aanpakken, wanneer dit bedrijf van jou was? Wat zou je veranderen?”

Stap 2 – Vraag de medewerker

“Zou je dit willen doen en zo ja, wat heb je hier dan voor nodig?”

Stap 3 – Vraag de medewerker

“Wat kan ik doen of laten om je te helpen.”

Tot zover is het eenvoudig. Dit had je zelf ook kunnen bedenken. Maar nu komt de belangrijkste stap.

Stap 4 – Doe exact wat de medewerker zegt of vraagt en blijf er verder vanaf. Bemoei je er niet mee, maar blijf wel in contact en oprecht geïnteresseerd.

Laat het los

Het is allemaal geen rocket science. Het is net als opvoeden van kinderen naar volwassenheid. Die kunnen ook altijd meer dan jij denkt en doen dat op hun eigen (niet jouw) manier. Dat je vanuit je eigen betrokkenheid niet los kunt laten is begrijpelijk en hartverwarmend, maar dat gaat over jou..

Wil je de ander echt helpen, BLIJF ER DAN VANAF. Laat ze maar vallen en hun knie stoten en reik dan een pleister aan.

Nu lijkt het net of ik dit trucje zelf al onder de knie heb. Het tegendeel is helaas waar. Ik worstel hier regelmatig mee in mijn rol als adviseur en interim manager en evengoed in mijn rol van ouder. Naast de juiste mindset blijft de inzet altijd nodig.

Jeroen Bouman

McChange